Započelo arheološko istraživanje starog grada Otočca

Od 29. srpnja do 10. kolovoza u Otočcu u donjem gradu na arheološkom lokalitetu „Ostatci starog grada Otočca“ trajat će arheološko istraživanje koje organizira Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, provodi ga Hrvatski restauratorski zavod, a sredstva za provedbu programa osiguravaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac. U ovoj godini bit će realizirana 9. sezona istraživanja ovog lokaliteta, dok je u razdoblju od 2012. do 2023. godine provedeno osam istraživačkih sezona, u suradnji s Muzejom Like Gospić.

Do sada je na prostoru starog grada otvoreno osam istražnih površina, a osim obrambenih zidova srednjovjekovnog grada Otočca pronađeni su i ostaci stambenog objekta lasinjske kulture, čime je Otočac postao najjužnija točka u Europi s ostacima lasinjske nastambe. Arheološko istraživanje će se tijekom sljedeća dva tjedna fokusirati upravo na lasinjsku kulturu, a buduća istraživanja od ove godine bit će i lakše planirati.

Vezano za planiranje budućih istraživanja bitno je istaknuti kako su u svibnju na ovom arheološkom lokalitetu provedeni dodatni istraživački radovi u suradnji s tvrtkom Cornelius Meyer Prospection iz Berlina, no za razliku od arheoloških iskapanja ova su geofizička istraživanja vršena s površine tla, a njihov je cilj bio otkriti specifične strukture ispod zemlje – poput zidova ili nastambi.