Muzejski boravak / Održana radionica o gackim čakavskim govorima

U sklopu programa “Muzejski boravak” jučer je u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac pod vodstvom Dragocjenke Bilović održana dvosatna radionica “Maština” posvećena gackim čakavskim govorima. Ukupno 60 učenika trećih razreda Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac imalo je priliku učiti o hrvatskom jeziku, njegovim narječjima, razlikama u mjesnim govorima i posebnostima gackih čakavskih govora.

Radionica je bila interaktivna i koncipirana kao niz igri, igrokaza, vježbi čitanja i praktičnih zadataka, a popraćena je radnim listićima koje su izradili Smak d. o. o. i ilustratorica Zrinka Ostović. Iako su o gackim čakavskim govorima na ovoj radionici učenici mnogo toga naučili, nameće se zaključak da je potreba za kontinuiranim i intenzivnijim provođenjem radionica koje se bave mjesnim govorima opravdana, posebice s obzirom na to da su upravo mlade generacije budući nositelji gackih čakavskih govora.  

Cjelogodišnji program “Muzejski boravak” novi je program Muzeja Gacke koji djeluje pri Gackomu pučkom otvorenom učilištu Otočac, a objedinjuje edukativne aktivnosti muzeja s ciljem organiziranja edukativnih programa koji doprinose prezentaciji kulturne baštine i približavanja muzejske građe i lokalnih baštinskih specifičnosti ciljanim skupinama korisnika – osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Tijekom 2024. godine u sklopu ovog programa održat će se 8 edukativnih radionica u trajanju od 50 školskih sati. Potporu programu “Muzejski boravak” ove godine osigurali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac.


Muzejski boravak - Radionica o gackim čakavskim govorima